Снимка: БулфотоЗаместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова очерта в интервю

...
Снимка: БулфотоЗаместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова очерта в интервю
Коментари Харесай

България приключва Председателството след много успешни шест месеца в областта на заетостта и социалната политика

Снимка: Булфото

Заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова очерта в изявление за Novini.bg по кои най-важни законодателни оферти в региона на заетостта и обществената политика България съумя да реализира консенсус в ролята си на Председател на Съвета на Европейски Съюз, кои наставления ще спомогнат за увеличението на качеството на живот и по какъв начин ще се предизвикват дамите да вземат участие в пазара на труда.

Зам.-министър Русинова, кои бяха най-важните законодателни оферти в региона на заетостта и обществената политика, по които България съумя да реализира консенсус в ролята си на Председател на Съвета на Европейски Съюз?

България завършва Председателството с едни доста сполучливи шест месеца за нас и за Европа. Ние поехме една доста тежка задача в границите на този 6-месечен интервал – да се опитаме да реализираме единодушие сред всички страни – членки по три доста значими законодателни начинания, които са част от осъществяването на 20-те правилото на стълба за обществените права, който беше припознат от всички министър председатели още през предходната година в Гьотеборг.

Единият от огромните триумфи, който беше реализиран през предходната седмица по време на последния Съвет в границите на нашето Председателство, беше договарянето на Регламента 883. Това е регламентът, който цели да се координират системите за обществена сигурност, права за обезщетение за безработица и изобщо всички права на работещите на европейско равнище. От позиция на модернизацията това е една много политизирана тематика, тъй като тя касае на процедура всеки един работещ човек в Европа. Европа сега е мобилна, огромна част от хората, които работят минават от една страна в друга страна. Например по данни на Национален осигурителен институт, над 5000 индивида единствено от началото на тази година са се възползвали да трансферират правата си през системата на Национален осигурителен институт, работейки в други страни – членки. Ние договаряхме последната глава, която касае компенсациите за безработица и с цел да илюстрирам това, което успяхме да договорим, ще дам един образец: Ако българин е работил във Франция, в границите на три поредни месеца, ще има право, връщайки се в България, да акумулира всички осигурителни права и надлежно всички компенсации за безработица, в това число и тези, които са във Франция. По същия метод, в случай че остане да работи във Франция и бъде скъсен заради разнообразни аргументи, може да употребява системата от обезщетение за безработица във Франция, акумулирайки и останалите си права, които е имал преди този момент в България или друга страна – членка.

За нас извънредно значимо беше и това, че не получи поддръжка предлагането на Германия, Австрия и Холандия и още няколко страни – членки, да се отворят главите още веднъж и да се предоговарят наредбите за компенсациите за фамилиите, както и за детските. Желанието на някои страни – членки е детските да не се заплащат там, където работи родителя, а съгласно това къде живее детето, само че по този начин доста фамилии, изключително от Югоизточна Европа, ще бъдат наранени. Надяваме се, сътрудниците от Австрийското председателство да продължат сполучливо договарянията с Народното събрание и в границите на мандата на тази комисия и този парламент да бъде признат този мотив, тъй като той касае всеки, работещ в Европа.
Другата извънредно значима самодейност, която беше контрактувана в границите на Съвета предходната седмица, това е Директивата за съвместяване на персоналния и професионалния живот. Тя цели да подсигурява първо по-гъвкави форми на претовареност, защото към момента заетостта на европейско равнище на дамите е доста по-ниска от тази на мъжете. Дори и за България към момента към 67% е заетостта на дамите в съпоставяне със 75% при мъжете, към момента има разлика при заплащането на мъже и дами и нормално точно дамите са тези, които поемат по-голяма част от домакинската работа, грижата за деца, грижата за болен член от фамилията. По данни на Национален статистически институт, в случай че приблизително един човек отделя към 3,25 часа за домашни грижи и домашни действия, тези междинни 3 часа и половина съвсем се разпределят като множеството се поемат от дамите. Разбира се, тези проблеми не могат да се решат единствено с инструкция, само че нашите задължения като държавно управление е да подтикваме по-доброто присъединяване на дамите в пазара на труда и да подтикваме повече бащите да се включват в развъждането на децата. За момента консенсусното решение, което гласоподаваха всички страни – членки през предходната седмица регламентира да има 10 работни дни заплатен отпуск за родителство, като се вкарва и един спомагателен наставнически отпуск от 4 месеца, като два месеца, като от тях могат единствено да бъдат прехвърляни сред родителите. Стимулът е да има едно доста по-високо възнаграждение от това, което досега е направено, като, несъмнено, ние се съгласяваме с предложенията на много страни – членки – да се реферира към националните законодателства, когато става въпрос за възнаграждение. Единствено остана условието месец и половина да е наложително заплатен във висока степен от този двумесечен интервал.

Рекордно бързо, единствено за пет месеца, беше утвърдена и Директивата, която подсигурява бистрота и по-добро информиране на служащите и техните работодатели, изключително с по този начин актуалните форми на претовареност, по-широкият дял на дигитализацията, на споделената стопанска система. В момента връзките служащ – шеф са доста по-различни от преди 10 или 15 години и избрани отговорности, които пораждат с тази инструкция за метода на информиране и за правата ще оказват помощ на доста повече хора да се усещат по-комфортно на тяхното работно място и да сме сигурни, че техните права са непокътнати.

За нас извънредно значима беше поддръжката на всички страни – членки във връзка с двата значими целта в границите на нашето Председателство – целта за бъдещето на труда и за значимостта на вложенията в ранно детско развиване. На база на дебатите, които през шестте месеца в разнообразни формати бяха провеждани, успяхме да създадем изводи, които бяха признати от всички европейски министри. Заключенията за бъдещето на труда ще са част от приноса ни в дебата през идната година в границите на дебата за Международната организация на труда във връзка с бъдещето на труда. Заключенията за вложенията в ранно детско развиване ще бъдат припознати от УНИЦЕФ и употребявани в част от форматите им освен на европейско равнище, а и на международно равнище.

С какво признатите наставления ще покачат качеството на живота на хората?

Част от детайлите са първо по-доброто гарантиране на правата на хората, по – положителното гарантиране на прекачване на правата от една страни – членки в друга. Една от най – огромните полезности на Европа е подвижността. Когато обособените осигурителни системи могат да си приказват една с друга и разчитат данните по идентичен метод, което се случва с този законодателен акт, тогава ще се сме сигурни, че в случай че сме работили 3 – 4 години в България, по-късно няколко години в Гърция, по-късно в Германия или във Франция, ние ще употребяваме едни и същи права. Другата значима полезност, която успяхме да договорим в границите на нашето Председателство – това е опазване на правилото – заплащане еднообразно за една и съща работа без значение къде се намира индивида, в която и да е страна – членка и това касае съответно Директивата за командированите служащи. Това е една инструкция, която бе отворена преди три години за проверка и раздели трагично Източна от Западна Европа, работодатели от синдикати и политически партии в радикално разнообразни позиции. Българското Председателство обаче съумя да контракти дружно с екип от Народното събрание рамките на тази Директива, тъй че тя да е балансира и от една страна да запазим правилото на равно възнаграждение за идентичен труд и въпреки това да не компрометираме конкурентноспособността на стопанските системи на всяка една страна-членка, да запазим значимото за България и българските превозвачи – излизане на превоза отвън обсега на тази Директива и опцията да се контракти обособен пакет, както и да запазим в действителност методът, по който се пресмятат възнагражденията и те да бъдат сравними във всяка една страна – членка.

Сред главните тематики във фокуса на Българското председателство беше насърчаването на присъединяване на дамите на пазара на труда и основаването на по-добри условия за съвместяване на професионалния с персоналния живот. Кои са новите трендове в Европа в тази посока?

Участието на дамите на пазара на труда е значимо освен от позиция на по-доброто включване на пазара на труда, само че и опцията за по-добра реализация на всяка една жена, правилата за по-добро съвместяване на професионалния и персоналния живот, са едни от правилата на използване на европейския дирек за обществените права. Считаме, че нашето Председателство съумя значително посредством договарянето на Директивата на професионалния и персоналния живот да съблюдава тези правила. По данни на Европейската комисия, упованията са с приемането на тези инструкция и усилването на присъединяване на цените на пазара на труда, това да способства с към 300 милиарда евро на година.

Министерството на труда и обществената политика провежда интернационална конференция за Европейския дирек на обществените права на 27 юни. Кои ще са главните тематики по време на полемиката?

Европейският дирек на обществените права беше обявен още през предходната година като самодейност на Европейската комисия от ръководителя Юнкер, припознат от всички държавни глави през ноември предходната година в Швеция и ние сме първото Председателство, което демонстрира какви са дейностите в тези 20 правилото. Конференцията е по-скоро метод да създадем спор в две тематики, дружно с делегациите от доста европейски страни на равнище министър и на равнище синдикални и работодателски организации, които са: по какъв начин многогодишната финансова рамка, предлагането, което сме получили всички ние пред предишния месец, ще способства за осъществяването на стълба и по какъв начин дебатът по европейския учебен срок и методът, по който може да се извършват обособените детайли на стълба може да се усъвършенства и тези 20 правилото, които са в този документ да се трансфорат в действителни дейности за хората в Европа.

Какво ще донесе проектобюджета на Европейски Съюз на България?

За нас дебатът е извънредно значим, изключително за нашата сфера. В рамките на нашето Председателство ние направихме най-различни диспути, с цел да имаме принос и във връзка с многогодишната финансова рамка, а и на специфичните фондове с оферти, които идват, защото България е една от най – сполучливите държави-членки по асимилиране на европейския и обществен фонд.

Добрите вести са доста. Първо се надяваме, че България ще получи с 8% повече, в сравнение с предходния програмен интервал във връзка с кохезионната политика. Добрите вести в обществената сфера са повече, тъй като многогодишната финансова рамка приказва за пет правилото. Един от тези пет правилото е по-социална Европа. Получихме и към този момент може да дебатираме предлагането за обособените регламенти за обособените фондове и принадлежности. Над 101 милиарда са средствата заделени за новия Европейски обществен фонд „ Плюс “, който обгръща всички вложения в човешкия капитал, като добавя вложенията от европейския обществен фонд и с вложенията в по-добро здраве, тъй като здравите хора са гръбнакът на Европа.

За нас е позитивен дебатът, който се организира в границите на нашето председателство. Ние ще бъдем и настоятелни – предлагането, което беше направено от Европейска комисия да се резервира, тъй като за нас е доста значимо прдложението 25% от Европейския обществен фонд „ Плюс “ за обществено включване да се запазят, да се резервира съотношението на към 30% да се отделят за европейски и обществен фонд, в предишния програмен интервал бяха 23%, сега са 27%, както и да има заделен запас в поддръжка на младежката безработица. За момента предлагането е това да са 10% надлежно от портфолиото на всяка страна – членка и това е изцяло задоволително за нас, както и най-малко 4% от обществения фонд във всяка страна -членка да се отделя за програмата за поддръжка на най- нуждаещи се. В България това е програмата, която финансира обществените трапезарии, които дават топъл обяд в общините и пакетите с храни, които раздаваме на най - бедните хора.

И смятам, че в границите на идващите няколко месеца Председателствата в действителност ще успят да договорят този пакет, тъй че в мандата на тази Комисия и този Парламент да има финансова рамка за идващите седем години и тя да стартира на време да се извършва 2021 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР